Gyproc ceilings add scale to the remodeled beach house

0

When they embarked on a journey to undertake the restoration of their existing 1930s family beach house, Lucy and Jonno, the husband and wife team behind the home design and lifestyle platform, Hunting for George, had a clear vision. Taking inspiration from its existing facade and the surrounding environment, they decided to transform the charming plank cabin into their ultimate modern retreat. Encompassing a mix of styles suited to the coastal ambience of its Great Ocean Road location, the result is a stunning family beach house in keeping with its original heritage qualities.

“With so much history surrounding the house, we wanted to preserve the essence of its existing structure,” says Lucy Glade-Wright, founder and director of Hunting for George. “This has been the family’s vacation home for over 50 years, for us it was all about expanding the footprint while ensuring that the materials we choose respect the existing look and feel. “

Located in an incredible location in Lorne with stunning ocean views, the existing three-bedroom, one-bathroom accommodation had been overtaken by the changing needs of the family. It needed sustainability with more bedrooms and bathrooms, as well as updates to existing rooms and a significant extension of the upper outdoor terrace so that it could accommodate everyone at once and be enjoyed by generations. coming.

The result is the couple’s largest renovation to date, encompassing two years of planning and nine months of construction. While the downstairs footprint has been significantly extended to accommodate the growing family, with five bedrooms and five bathrooms, the upstairs common living, dining and kitchen area has been restored and upgraded. lovingly updated to maximize existing space.

“The challenge was to design an area that was spacious enough to accommodate the large family while still serving as a comfortable space for smaller groups,” says Lucy. “The entire floor not only needed major decluttering, but also a new approach to layout, storage and ultimately the sustainability of its foundations.”

The first task was to remove all walls and ceilings. Replacing the existing uneven ceilings was a necessary part of the renovation and a huge task for the designer and renovator duo to undertake. The new ceilings were finished with Gyprock Supaceil 10mm which gave a perfectly smooth finish, a great improvement over the worn exterior cladding which had originally been used on the interior.

Gyprock Supaceil is a 10mm thick lightweight plasterboard, which uses Optimized Core technology to allow significantly improved strength and performance of the board while remaining light enough for easier handling.

“From a functionality point of view, we chose Gyprock because it is lightweight and easy to install. The original ceilings weren’t straight, they were warped and falling in parts, so being able to fit a new grid and hang a perfectly straight, flush ceiling in just a few days was a huge plus in keeping us on track with our deadlines,” explains Lucie.

There is a heritage flavor throughout the entire floor, which has been refreshed from the ground up. “Once painted, the Gyprock ceilings enhanced the overall sense of scale and height in the house, setting the tone for the interiors,” says Lucy.

Dulux Sago was used on each of the walls with natural white painted trim. The foundation has been updated with new Precinct Oak flooring and Bradford insulation to improve heating and cooling and make the house much more efficient. “With a shared color palette, each area of ​​the upstairs living space has its own energy,” says Lucy. “The dining room is understated and calm as you enter the house, the kitchen has a gravitational pull towards it while the living room is grounded and comfortable.”

Modern updates are juxtaposed with warm, earthy accents and the original pieces have been retained. Lots of natural textures and tones are layered on top of each other throughout the decor and furniture work to help create the vision of warm neutrals. A scattering of natural elements, such as exposed river brick, also help warm the palette and reflect the home’s history. The finished look has a similar layout and energy to before, decluttered with smart storage solutions and with a more cohesive flow to interior design and furnishings.

Downstairs, the color palette continues in each of the five bedrooms with interior details that complement and extend the home’s beautiful design history. Fresh and calm in its outlook, the spacious master suite features wood paneling in the bedroom cabinets and bathroom as well as brass details, while the children retreat, with bespoke bunk beds, juxtaposes a warm wood and wall panels against a white plasterboard ceiling. For greater durability of the house, Gyprock Soundchek was used in the hallways. High density plasterboard has improved sound transmission properties, a necessary choice for a home that plans to be filled to the brim with family activity.

The ground floor also includes a laundry room, a guest bedroom, a bathroom and two superb functional bedrooms, in blue and green, each with a bathroom; both pieces tap into the home’s existing color story while taking it to a deeper level.

A stunning and stylish revival that still manages to convey a laid-back appeal, synonymous with the idea of ​​relaxed Australian coastal living, according to Jonno and Lucy; the most satisfying aspect of the build was being able to walk through the whole house and see how all the pieces fit together.

“The biggest success of this project was to finish and be able to enjoy the whole house with our family and friends,” says Lucy.

Share.

Comments are closed.