Davies Toews Architecture renovates industrial building in Queens

0

Davies Toews Architecture has renovated a factory building in Ridgewood, Queens into a mixed-use commercial and arts space.

The one-story building, which once housed a knitting factory, has been redeveloped into a commercial space called CodyWyckoff by local studio Davies Toews Architecture.

Davies Toews remodeled the building in Queens

CodyWyckoff was named after the intersection it is located at, at the corner of Cody and Wyckoff Avenues in Queens, New York.

“Drawing on this industry heritage, architectural firm Davies Toews has channeled the property’s seamless functionality into a humanistic, lightweight design for CodyWyckoff’s next chapter,” said CodyWyckoff.

David Toewes Building
CodyWyckoff is accessible through red metal doors

The U-shaped building forms an outer courtyard facing Wyckoff Avenue.

Davies Toews Architecture designed new red metal grilles that can close when the building is empty, but are designed to pivot and connect the courtyard to the street.

loft space
It has two wings of loft space

“Repurposed marine grid panels screen an exterior courtyard between two loft space masonry wings,” the architecture studio said.

These two wings each cover approximately 5,000 square feet (465 square meters) and are connected by a central atrium accessible from the courtyard.

glass block wall
Visitors are faced with a wall of glass blocks at the entrance

They were originally built with masonry blocks, which were whitewashed as part of the renovation.

Entering through two custom full-height steel doors, visitors are faced with a glass block wall at the rear of the courtyard that creates a separation between the outdoor space and the lobby.

Court
A luminous threshold between the courtyard and the central interior space

“A full-height glass block wall beyond the covered portico provides a light-filled threshold between the courtyard and the central interior space,” the architecture studio said.

“Inside, a ten-foot-diameter circular skylight illuminates the atrium, following sunlight through existing exposed joists,” the studio added.

skylight
Skylights illuminate the interior

The walls of the 13,000 square foot (1,235 square meter) building were painted white, while the existing ceiling joists were left unfinished.

“Exposed joists and concrete floors continue through the space, creating a uniform spatial language throughout the building with clean geometry complementing the site’s inherited materiality,” said Davies Toews Architecture.

The spaces have been intentionally left open to facilitate a wider range of uses within the large spans of the building. The team reopened skylights that had previously been covered, helping to make interiors brighter.

Within the central wing, the studio has also fitted out the space with new toilets. These spaces draw inspiration from the industrial aesthetic of the space, with exposed piping and a 25-foot-long masonry sink that runs through the entire space.

Davies Toews bathroom
Davies Toews has fitted out the space with new toilets. The photo is by Jonathan Toews

The project was completed earlier this year.

“We look forward to providing a home for Ridgewood’s next line of proud and inspiring businesses,” said CodyWyckoff.

Other office projects around the world that have used existing structures include a police station in Beijing that was redeveloped by Approach Design and the long-awaited redevelopment of Battersea Power Station in London, which WilkinsonEyre unveiled earlier. this month.

Photography is by Maya Alexander, unless otherwise noted.


Project credits:

Architects: Trattie Davies, Jonathan Toews, Samantha Jaff
Project Manager: Samantha Jaff

Share.

Comments are closed.